Extrakt škorice chráni proti alkoholicky podmienenému tukovateniu pečene u myší
Je známe, že alkohol okrem závislosti spôsobuje aj rad iných zdravotných porúch. Jednou z najčastejších je aj tukovatenie pečene – odborne nazývané steatóza pečene. Vedci z Hohenheimskej univerzity zverejnili zaujímavú štúdiu.
Akútna, ale aj chronická (dlhodobá) konzumácia alkoholu vedie k poškodeniu priepustnosti membrán buniek (bunkových stien) čo vedie k nadmernému rastu baktérií a následne vysokej hladine toxínov, ktoré produkujú. Toto poškodenie následne vyúsťuje k aktivácii Kupfferových buniek nachádzajúcich sa v pečeni a k produkcii vysokoreaktívnych kyslíkových radikálov ako aj tumot nekrózového faktora alfa (TNFα)
Protizapalový účinok škorice
Posledné štúdie naznačili, že extrakt škorice môže mať protizápalové účinky. V tejto štúdii vedci posudzovali ochranný efekt alkoholového extraktu škoricovej kôrky na modeli myši, u ktorej bol vyvolaný proces stukovávatenia pečene akútnou formou. Podávanie škoricového extraktu ešte pred „opitím“ myši preukázateľne viedlo k obmedzeniu akumulácie tuku v pečeni (tukovatenie).
Žeby sme zaradili na začiatok krčmovej seansy parené buchty posýpané škoricou alebo škoricovú švajčiarku?
Zdroj: Kanuri, G.: Cinnamon Extract Protects against Acute Alcohol-Induced Liver Steatosis in Mice. 2009. In: Journal of Nutrition, Vol. 139, No. 3, 482-487
Sorry, comments are closed for this post.