Horká čokoláda je obľúbeným a zdravým pokušením nielen medzi nami bežnými milovníkmi čokolád, ale aj medzi vedcami. Je všeobecne známe, že horká čokoláda obsahuje flavonoidy, koré zaraďujeme medzi flavnoidy a ovplyvňuje hladinu oxidu dusnatého. Prítomnosť oxidu dusnatého hlboko ovplyvňuje inzulínom stimulovanú absorpciu glukózy a pružnosť ciev. Pozitívne pôsobenie na pružnosť ciev je spôsobené pôsobením oxidu dusnatého na endotel (vnútornú výstielku) ciev. Toto sú pozitívne účinky horkej čokolády na metabolizmus a tlaky v našich cievach.
Vedci porovnali účinok mliečnej a horkej čokolády na krvný tlak a hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Po sedemdňovej bezčokoládovej diéte 15 ľudí konzumovalo 100 g horkej čokolády (Ritter Sport Halbbitter) o kalorickej hodnote 480 kcal, ktorá obsahovala približne 500 mg polyfenolov alebo 90 g mliečnej čokolády (Milka), ktorá pravdepodobne neobsahovala žiadne polyfenoly, ale bolo veľmi podobná obsahom energie, bielkovín, elektrolytov, vlákniny a iných živín po dobu 15 dní. Skúšky sa vykonávali orálnym glukózovým testom a denne sa meral krvný tlak. Týmto malým pokusom sa dokázal pozitívny vplyv horkej čokolády. Po 15. dňoch mala skupinka ľudí konzumujúca horkú čokoládu nižší krvný tlak a lepšie výsledky pri glukózovom orálnom teste. Podobne, aj keď sa nezmenil obsah celkového cholesterolu, došlo však k miernému zlepšeniu HDL cholesterolu.
Čo obsahuje horká čokoláda?
- KATECHÍNY – ochrana srdca. Katechíny patria do skupiny flavonoidov – skupiny biologických pigmentov. Majú silné antioxidačné schopnosti. Pozitívne zdravotné účinky katechínov sú taktiež známe u zeleného čaju a červeného vína.
- FENYLETYLAMÍN – biogénny amín. Potenciálny stimulujúci euforický účinok, ktorý zlepšuje náladu a vyvoláva podobný neuro-fyziologický efekt ako niektoré drogy (aj keď údajne po orálnom prijatí sa zvyčajne inaktivuje – kto vie – už z akýchkoľvek príčin – ja po konzumácií čokolády mám vždy lepšiu náladu
- VITAMÍN E – antioxidant. Chráni telové bunky pred voľnými radikálmi.
- MEĎ – stopový prvok. Pôsobí ako katalyzátor pri tvorbe hemoglobínu.
Sorry, comments are closed for this post.