Čo vidia vedci v horkej čokoláde?

Čo vidia vedci v horkej čokoláde?

Horká čokoláda je obľúbeným a zdravým pokušením nielen medzi nami bežnými milovníkmi čokolád, ale aj medzi vedcami. Je všeobecne známe, že horká čokoláda obsahuje flavonoidy, koré zaraďujeme medzi flavnoidy a ovplyvňuje hladinu oxidu dusnatého. Prítomnosť oxidu dusnatého hlboko ovplyvňuje inzulínom stimulovanú absorpciu glukózy a pružnosť ciev. Pozitívne pôsobenie na pružnosť ciev je spôsobené pôsobením oxidu dusnatého na endotel (vnútornú výstielku) ciev. Toto sú pozitívne účinky horkej čokolády na metabolizmus a tlaky v našich cievach.

Vedci porovnali účinok mliečnej a horkej čokolády na krvný tlak a hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Po sedemdňovej bezčokoládovej diéte 15 ľudí konzumovalo 100 g horkej čokolády (Ritter Sport Halbbitter) o kalorickej hodnote 480 kcal, ktorá obsahovala približne 500 mg polyfenolov alebo 90 g mliečnej čokolády (Milka), ktorá pravdepodobne neobsahovala žiadne polyfenoly, ale bolo veľmi podobná obsahom energie, bielkovín, elektrolytov, vlákniny a iných živín po dobu 15 dní. Skúšky sa vykonávali orálnym glukózovým testom a denne sa meral krvný tlak. Týmto malým pokusom sa dokázal pozitívny vplyv horkej čokolády. Po 15. dňoch mala skupinka ľudí konzumujúca horkú čokoládu nižší krvný tlak a lepšie výsledky pri glukózovom orálnom teste. Podobne, aj keď sa nezmenil obsah celkového cholesterolu, došlo však k miernému zlepšeniu HDL cholesterolu.

Čo obsahuje horká čokoláda?

  • KATECHÍNY – ochrana srdca. Katechíny patria do skupiny flavonoidov – skupiny biologických pigmentov. Majú silné antioxidačné schopnosti. Pozitívne zdravotné účinky katechínov sú taktiež známe u zeleného čaju a červeného vína.
  • FENYLETYLAMÍN – biogénny amín. Potenciálny stimulujúci euforický účinok, ktorý zlepšuje náladu a vyvoláva podobný neuro-fyziologický efekt ako niektoré drogy (aj keď údajne po orálnom prijatí sa zvyčajne inaktivuje – kto vie – už z akýchkoľvek príčin – ja po konzumácií čokolády mám vždy lepšiu náladu
  • VITAMÍN E – antioxidant. Chráni telové bunky pred voľnými radikálmi.
  • MEĎ – stopový prvok. Pôsobí ako katalyzátor pri tvorbe hemoglobínu.

 

Sorry, comments are closed for this post.

CENTRUM ZDRAVEJ VÝŽIVY

stránky sú vo výstavbe, pripravujeme nový obsah

There are no icons to display.